Reisverhalen
Start Back Stedentrips Reizen 1982-'84-'85 Reis 1992 Reis 1995 Reis 1997 Reizen '98 - '01 - '02 Reis 2003

 

De rondritten, die ik beschrijf zijn rondreizen van meestal een paar weken. Ik heb mijn tochten in en naar het Verenigde Koninkrijk, Ierland met soms een Scandinavisch tintje chronologisch beschreven en ze zijn gerangschikt per jaar.

bulletStedentrips gaat over een paar korte trips naar Londen, Dublin, Newcastle en Berlijn.
bulletReizen 1982 - '84 - '85 Foto's van de vakanties in 1982, 1984 en 1985.
bulletReis 1992 Mijn reis naar Schotland en dan vooral de Hebriden.
bulletReis 1995 Mijn reis naar Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Shetland, Orkney, Schotland, Engeland en via België terug.
bulletReis 1997 Mijn reis naar Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Ierland.
bulletReizen 1998 - '01 - '02 Foto's en een kleine beschrijving hierbij van mijn vakanties in Engeland en Wales.
bulletReis 2003 Mijn reis naar Schotland en Noord-Engeland.

Van het Verenigde Koninkrijk is veel te vinden op het internet. Elke regio of stad heeft wel een site met algemene en toeristische informatie. Via onderstaande links kom je ook vaak al surfend op de gewenste site. De Campings van "De Camping and Caravanning Club" zijn schoon netjes en goed onderhouden, de prijs voor een overnachting is beduidend lager dan op de "gewone" campings. Campingkaarthouders van de ANWB hebben in 1 of 2 overnachtingen hun campingcard terugverdiend, door de extra korting. 55-plussers krijgen nog extra korting ook!

Een paar handige links voor het plannen van een tocht naar het Verenigd Koninkrijk  en Ierland zijn:

De Camping and Caravanning Club Sites - Schotland - Wales - Engeland - Noord-Ierland - Ierland - Stena Line - P&O Ferries Hull - DFDS Seaways - Eurotunnel - Sabien en Luc uit België.

Een paar van mijn vakantievervoermiddelen en -slaapplaatsen

Het begon met de fiets naar België, maar al snel was het de motor en een tentje, vaak met de auto en een tent(je). Een plezierige vorm van reizen en trekken was ook de VW camper en nu heeft de luxe echt toegeslagen en is de Eriba Puck mijn vakantiehuisje.

Mijn 1978 Yamaha SR500 met de "De Witt" tent op de camping "Little France" in Edinburgh

Mijn Toyota Starlet en de Karsten oppomptent 280 cm. in het vierkant en ruime stahoogte in Edinburgh Schotland op de Morton Hall Campsite

De Eriba Puck eindelijk in mijn bezit en Tina was erbij.

Orkney Italian Chapel

Schotland is het noordelijkste deel van Groot-Brittannië en beslaat een gebied dat bijna twee keer zo groot is als Nederland. Voor de westkust ligt een groot aantal eilanden waarvan, die vlak onder de kust de verzamelnaam Inner Hebriden hebben en de buitenste eilanden worden de Outer Hebriden genoemd. De Shetland - en de Orkney eilanden liggen boven de noordkust. Schotland is ook het land van de Highlands, de bergen, de dalen, en de meren, met Loch Ness als beroemdste meer. De kust heeft prachtige kliffen en zandstranden. Natuurlijk staat Schotland ook bekend om de doedelzakken, de kilts en niet te vergeten de Schotse whisky. En het mooie is, het is niet alleen folklore, maar het hoort bij het dagelijks leven. Het weer is in Schotland iets natter, kouder en als je het zo wilt uitdrukken, iets onvriendelijker dan in de rest van Groot-Brittannië. Maar dit minpuntje gaat niet op voor de de bewoners, Schotten zijn gastvrij en vriendelijk. Je kunt hier prachtige tochten maken, met elk gewenst vervoermiddel of te voet. De treinreizen van Fort William naar Mallaig en van Inverness naar Kyle of Lochalsh zijn een must, als je van ongerepte natuur houdt, met daarin de verbazingwekkende bouwkunst in de vorm van viaducten en pittoreske stations. En je hoeft alleen maar te kijken de machinist doet de rest.

Wales heeft een geheel eigen karakter ten opzichte van hun oosterbuur Engeland. Het is een land met veel kastelen, mooie kusten, wilde watervallen en hoge bergen, maar ook enorm veel cultuur. Wales is de bakermat van de smalspoor stoomtreintjes, die vroeger delfstoffen en hout vanuit de bergen naar meestal de kust brachten. Je kunt dan ook naar hartelust tochtjes maken met deze treinen op meestal reguliere basis. Een dagtochtje maken met de auto is altijd een rustige bezigheid. Ook wandelaars komen aan hun trekken op de vele wandelroutes, die hier zijn uitgezet of eigenlijk zijn die er altijd al geweest. De Welshmen zijn erg gastvrij en om een Nederlandse term te gebruiken "gezellig". Hun taal is vooral de laatste decennia weer een grote rol gaan spelen, zij zijn zich erg bewust van hun eigen geschiedenis en gebruiken, dit ondanks de eeuwen van onafgebroken Engelse "Overheersing".

Engeland is bij ons bekend als het land, wat in de geschiedenis ons vaak dwars zat in onze koloniën. Iets van die overheersende cultuur, kom je nog wel tegen. Engelsen zijn soms ook eigenzinnig en dat vindt je terug in hun cultuur en wetten. Als de gehele geciviliseerde wereld een metrisch stelsel heeft, dan hebben zij dat maar gedeeltelijk en dit geldt ook voor het verkeer. Zij rijden links, maar in dit geval is links ook sociaal. De automobilist van rechts heeft geen voorrang, die van links trouwens ook niet, maar op gelijke wegen geeft men elkaar voorrang volgens het principe van de vriendelijkheid. ("Courtesy of the Driver") In Engeland zijn veel mooie gebouwen met vooral mooie tuinen, want cultiveren kunnen ze wel. 's Avonds is het lekker gezellig even bijkletsen in de local pub met een pint of bitter, want ook dit is een gevolg van hun eigenzinnigheid, er zijn nog lekker veel soorten bier te krijgen op de tap. Het weer is Nederlands.

Noord-Ierland of Ulster is bijna hetzelfde als de republiek Ierland. De wegen zijn meestal een beetje beter, de supermarkten wat groter en je moet met Britse ponden betalen. De regels zijn ook wat strikter. De "British Standards" vind je overal terug; Bijvoorbeeld in de strikte uniforme wegbewijzering en meer. Dan zijn er de kusten met heel grote witte stranden, waar je echt nog alleen kunt zijn en dan ook nog vaak in de zon, waar vind je dat nog in Europa. De Giant Causeway is iets wa je moet zien, om te geloven, dat de natuur zoiets kan creëren. De touwbrug is ook iets wat je moet gaan bekijken en er over lopen natuurlijk. De eerste legale Whiskey stokerij vind je ook hier. Jammer genoeg zie je hier ook nog een verdeling tussen groepen mensen vanwege het geloof, maar die mensen zijn dan afzonderlijk wel weer verschrikkelijk aardig.  Het weer is net als in Nederland.

Ierland is een groen eiland met een eeuwenoude Keltische cultuur en veel roodharige dames. De oostkust met Dublin en de Wicklow Mountains is het meest gecultiveerd. De westkust daarentegen is ruw, de wegen zijn meestal hobbelig, maar het uitzicht is soms fabelachtig. De "Cliffs of Moher" en de maanlandschapachtige streek "The Burren" zijn wonders op zich. Het zuidwesten met de "Ring of Kerry" en de "Ring of Dingle" zijn meer toeristisch maar daar niet minder om, integendeel zelfs, je ontmoet hier nazaten van Ieren van over de gehele wereld. En de Ieren zijn in grote getale uitgezworven over onze wereld, vanwege de honger (aardappelziekte), maar ook om onder de onderdrukking van de Engelsen uit te komen. Veel verlaten dorpen, doen hier nog steeds aan denken. Donegal in het noorden is erg ruw en hier heeft de tijd soms echt stilgestaan. De echte Ierse tradities, worden hier dan ook nog in ere gehouden, zoals 's avonds in de pub lekker met z'n allen muziek maken. Maar ook nog mondeling oude verhalen doorvertellen en dan nog  lekker gezellig even bijkletsen in de local pub met een "pint of bitter" of de echte donkere Guinness.